BYD Dolphin Design

- 20 februari 2024

Tikkie bedaagd

Zo op het eerste gezicht denken we niet direct met een gloednieuwe auto te maken te hebben. Het koetswerk van de Dolphin toont niet heel sprankelend en oogt door de ronde vormen bijna als een mini-MPV. Grote raakvlakken met de eerder geteste Atto 3 zien we niet in het ontwerp en dat komt voornamelijk omdat BYD twee compleet verschillende design-families in het leven riep. De Atto 3 maakt deel uit van de Dynasty-reeks, waarin ook grotere modellen als de Han en Tang zich bevinden. De Dolphin is onderdeel van de Ocean-serie, modellen waar BYD doodleuk namen van zeedieren aan geeft.

Zo kennen we inmiddels ook de Seal en Seal U in Nederland, stuk voor stuk wel grotere auto's. De Dolphin houdt het compact, al lijkt de auto op het oog het B-segment te ontstijgen. Het merk heeft overigens wel zijn best gedaan om de auto wat hipper voor de dag te laten komen, want de doorlopende led-verlichting aan de voor- en achterzijde zijn natuurlijk helemaal van deze tijd.

Stevige vouwen in de portieren en lichtmetalen wielen waarin de carrosseriekleur van de auto terugkomt, geven de auto ook een iets stoerder voorkomen. We zijn overigens onderweg met de duurste uitvoering van de Dolphin, wat maakt dat de testauto toch zo'n 37.000 euro kost. Voor dat geld kun je ook in het populaire cross-oversegment gaan shoppen, al zijn de Volvo EX30 en smart #1 met eenzelfde aanschafprijs echt instapmodellen. De topversie van de Dolphin is juist al helemaal afgeladen en zelfs de tweekleurige carrosserie is standaard. Keuze uit veel kleurencombinaties heb je echter niet, want er zijn drie laksoorten beschikbaar. Kies je wit met een zwart dak, dan krijg je andere wielen waarin de carrosseriekleur niet terugkomt.

204 pk
310 Nm
160 km/h
7,0 s
0,0 (0) l/100km
0 g/km
A
12%
€ 29.990
€ 36.990
€ 370 / maand
€ 0 / kwartaal
  • Mazda 2 Hybrid 1.5L VVT-I 116 Homura

  • Toyota Yaris Hybrid 130 Launch Edition

  • Skoda Fabia 1.0 TSI 95 PK Business Edition

  • Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Hybrid Active Vignale

  • Peugeot 208 1.2 PureTech 100 6MT GT Line

  • Peugeot e-208 EV 136 GT

  • Renault Zoe Z.E. 50 R135 Intens

  • Audi A1 30 TFSI S Tronic Edition One