Citroën C1 1.0 Sensodrive Ambiance

- 11 september 2009

Feest der herkenning

Waren er aan het exterieur geen schokkende wijzigingen te bespeuren, in het interieur is dat niet anders. Het dashboard is haast één op één overgenomen van de vorige versie. Dat betekent een simpel vormgegeven geheel met enkel bij de ventilatiebediening een uitspatting van creativiteit. Het idee is leuk, maar het komt allemaal wel wat tupperware-achtig over. Naar onze mening was een traditioneler geheel weliswaar saaier geweest, maar wel mooier. Gelukkig valt over smaak te twisten. Hetzelfde geldt voor de glanzende zwarte delen op bijvoorbeeld de portieren, die onderdeel uitmaken van het Ambiance-uitrustingsniveau.

Waar Citroën absoluut punten mee scoort zijn de stoere zetels die met een combinatie van leer en alcantara omtrokken zijn. Waarom zou je immers niet voor een zuinige budgetauto kunnen kiezen, maar jezelf op sommige punten toch verwennen met luxe elementen. De zitting is misschien wat aan de korte kant, maar verder zit je prinsheerlijk op de bijzonder vormgegeven stoelen.

Citroën plaatst de opmerking dat deze vijfdeursuitvoering bedoeld is voor personen die regelmatig met meer dan twee man reizen. Mocht je de auto niet kennen, dan kan zo'n opmerking op je lachspieren werken. Wie kruipt er immers met vier man in zo'n gebakje. Toch lacht Citroën in dit geval het laatst en het hardst, want de ruimte achterin is haast bizar te noemen in dit formaat auto. Zelfs als volwassene zit je hier allerminst onaardig. Een blik in de kofferbak leert waar de ruimte deels vandaan komt, die houdt namelijk niet over. Het achterklepje kan dan wel over nieuwe scharnieren beschikken waarmee de ruimte beter te benutten is, maar een standaard boodschappenkrat ga je er niet in krijgen.

68 pk
93 Nm
157 km/h
14,0 s
5,2 (4.6) l/100km
107 g/km
C
22%
€ 8.790
€ 12.995
€ 238 / maand
€ 55 - € 63 / kwartaal
  • Peugeot 107 1.0 XS

  • Kia Picanto 1.1 X-clusive

  • Daihatsu Cuore 1.0 Premium

  • Daihatsu Trevis 1.0

  • Toyota Aygo 1.0 VVT-i Comfort Navigator

  • Hyundai i10 1.2 i-Catcher

  • 2014 - Citroën C1 e-VTi 68 Airscape Feel Edition

  • 2006 - Citroën C1 1.0i Ambiance