28 november 2012

RAV4 is volgende nieuwe Toyota

Toyota is in rap tempo bezig het gamma te vernieuwen. Dit keer is de RAV4 aan de beurt. Toyota's midi-SUV is volledige vernieuwd en dat is met name in de buitenmaten te merken. De technische mogelijkheden zijn wat voorspelbaar, maar bieden wel het complete spectrum dat klanten vragen. Vierwielaandrijving of alleen op de voorwielen, handgeschakeld of CVT en de keuze tussen één benzine- en twee dieselmotoren.

In lengte en breedte is de auto gegroeid. In de lengte maar liefst twintig centimeter. De hoogte is daarentegen zelfs afgenomen. Het geeft al aan dat het bij de auto meer dan ooit om de looks is te doen. Ondanks dat blijft het natuurlijk wel een volwaardige, luxe SUV. Dat betekent mogelijkheden voor vierwielaandrijving en een mooi maximaal trekgewicht van twee ton.

Qua motoren kan er gekozen worden tussen een 151 pk sterke twee liter benzine, of een diesel, waarbij de mogelijkheden 124 en 150 pk behelzen. Bij de diesel is de lichtste motor voorbehouden voor voorwielaandrijving, terwijl de sterkste standaard op alle wielen wordt aangedreven. Momenteel speelt zuinigheid de boventoon en zitten er nog geen sterkere motoren in het vat. Toch vragen we ons wel een beetje af of dit geen mensen buiten de deur gaat houden. De concurrentie levert veelal nog flink sterkere varianten.

Rond het voorjaar van 2013 wordt de auto in Nederland verwacht.