Een slippertje is zo gemaakt
Het overkwam mij laatst: op een tweebaans rotonde werd ik aangetikt door iemand die buiten zijn rijstrook gleed door de bevroren ondergrond. Het bleef gelukkig bij lichte blikschade en na het invullen van de schadeformulieren kon iedereen zijn weg vervolgen.
Zeker nu we in grote getalen naar koude oorden afreizen voor de wintersport, is het goed om na te denken over een juiste voorbereiding. Geschikte banden zijn daarbij het belangrijkst. In landen als Duitsland zijn winterbanden zelfs verplicht in winterse omstandigheden. Als je voor all season banden kiest, is het belangrijk om te weten dat het sneeuwvlokje (winterbandenkeurmerk) op de banden moet staan. Anders is het schoeisel nog steeds niet goedgekeurd in veel landen waar we op wintersport gaan. En maak tijdig een afspraak bij de bandenleverancier of garage. De weken voor de populaire wintervakanties zijn vaak volgepland, waardoor je zomaar achter het net kunt vissen.
In veel wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen verplicht. Zorg dat je een passende set bij je hebt en oefen ruim voordat je vertrekt of je ze om kunt leggen. Je wilt er niet in de barre kou achter komen dat je beter een maatje groter had kunnen aanschaffen. Tip: neem een kniematje mee, zodat je niet in de ijskoude sneeuw hoeft neer te hurken!
Een uitgebreide wintercheck bij de garage kan ook nooit kwaad. Je auto wordt vaak voor een actieprijs op de belangrijkste punten gecontroleerd, zodat je met een vertrouwd gevoel op pad kunt. Bij sommige dealers en verzekeraars is zelfs een gratis wintercheck inbegrepen.
Voor het geval je toch met schade of technische problemen langs de kant van de weg belandt, dien je natuurlijk ook aan de juiste voorbereiding te denken. Neem warme dekens en genoeg proviand mee. En zorg dat je de juiste pechhulp hebt. Bij een autoverzekering zit dit niet altijd inbegrepen, het kan dus ook geen kwaad om de polis nog eens goed door te nemen. Je wilt de skivakantie niet laten verpesten door een dom ongeval of motorproblemen, maar vervangend vervoer buiten de landsgrens is niet altijd inbegrepen. Denk dus aan een eventuele aanvullende dekking.
Over aanvullende dekkingen gesproken: vaak denken we helemaal niet na over een extra bescherming, terwijl dit in de praktijk wel van pas kan komen. Wat als ik er met de tegenpartij op die gladde rotonde niet was uitgekomen? Dan is het prettig om te weten dat je een beroep kunt doen op de rechtsbijstandsverzekering. Gespecialiseerde hulp staat je dan bij na een aanrijding of ander verkeersconflict. Ook bij een conflict in het buitenland.
Allemaal leuk en aardig, maar al die extra’s bovenop de autoverzekering betekenen ook een hogere premie per maand. Daarom is het belangrijk om je autoverzekering af en toe te vergelijken. Dat kan vaak al gemakkelijk online door het invoeren van jouw kenteken en het doorgeven van het opgebouwde aantal schadevrije jaren. Het kan maar zo zijn dat je voor de prijs van een WA-verzekering bij jouw huidige aanbieder een veel volledigere dekking krijgt bij een ander. Vul je kenteken en schadevrije jaren in bij Allianz Direct en bekijk direct wat je kunt besparen. Een kleine moeite, die je bij een slippertje een hoop geld kan schelen!