16 december 2013

Mercedes introduceert nieuwe C-Klasse

Vlak voor Kerst heeft Mercedes-Benz officiële informatie over de nieuwe C-Klasse vrijgegeven. De vierde generatie volgt de ingeslagen designfilosofie van de luxueuze S-Klasse en neemt eveneens de ‘Intelligent Drive’ technologie van het vlagschip over. Bij de ontwikkeling is ook rekening met het milieu en de portemonnee gehouden; de nieuwe C-Klasse is tot 100kg lichter dan zijn voorganger en kent een ruim aanbod in de 20% bijtellingsklasse.

[b]Groter en ruimer[/b]
Het modellenaanbod onder de C-Klasse is in de afgelopen jaren flink veranderd. Door de toevoeging van de voowielaangedreven CLA is de C-Klasse niet langer de meest voordelige vorm om een Mercedes-Benz sedan te rijden. Om voldoende afstand tot de CLA te behouden is de nieuwe C-Klasse ten opzichte van het huidige uitloopmodel 95mm langer en 40mm breder geworden. Ook de wielbasis is met 80mm toegenomen. Het is te verwachten dat van deze toename vooral de achterpassagiers zullen profiteren, de inhoud van de kofferbak is namelijk vrijwel ongemoeid gelaten en bevat een bescheiden 480 liter.

[b]Twee gezichten[/b]
Met de introductie van de nieuwe C-Klasse zal een deel van de bekende designlijnen Classic, Elegance en Avantgarde verdwijnen. Kopers kunnen binnenkort uit de Avantgarde, Exclusive en het AMG-sportpakket kiezen. De traditionele Mercedes-Benz grille met ster op de kap wordt daarbij alleen nog op de Exclusive gemonteerd. Alle andere varianten krijgen een sportievere grille met twee lamellen en grote centrale Mercedes-ster.

[b]Meer gadgets[/b]
Op technisch vlak lijkt de nieuwe C-Klasse het welbekende ‘Das beste oder nichts’ credo eer aan te doen. Niet alleen is de auto tot 100kg lichter dan zijn voorganger, nieuwe opties moeten het leven voor de bestuurder nog eenvoudiger maken. Op de ongetwijfeld nog langere optielijst staan zaken zoals statische of dynamische LED-verlichting, AIRMATIC-luchtvering en talrijke assistentiesystemen uit de S-Klasse. Maar er staan ook zaken op die we nog niet eerder op een Mercedes-Benz hebben gezien, zoals een touchpad ten behoeve van Comand Online en een head-up display. De nieuwe 9G-Tronic automaat staat daar vreemd genoeg nog niet tussen; automaatrijders zijn tot nader order aangewezen op de welbekende 7G-Tronic transmissie.

[b]Prijzen en bijtelling[/b]
De nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse kan per direct worden besteld. Vooralsnog is er keuze uit drie motoren; twee benzinekrachtbronnen en één diesel. Een kleinere diesel en een dieselhybride volgen spoedig, op een later moment zullen ongetwijfeld ook sterkere zescilinders aan het gamma worden toegevoegd. De C 180 staat voor € 36.995 in de boeken, de C 200 begint bij € 39.995 en de C 220 BlueTEC kost minimaal € 42.995. De handgeschakelde C 180 en C 220 BlueTEC vallen in de 20% bijtellingsklasse, bij de overige versies moet 25% worden bijgeteld.