17 januari 2013

Net geen 14% voor A-Klasse

De A-Klasse is inmiddels eventjes in het land, maar nu komt er een zuinige diesel in het motorenaanbod bij. Helaas net te laat, of net teveel uitstoot. Het ligt eraan hoe je het bekijkt. De A180 CDI BlueEfficiency heeft een uitstoot van 92 gram CO2 bij 3,6 liter diesel per 100 kilometer. Voor de jaarwisseling was dat goed voor 14% bijtelling, nu zijn dat vier grammetjes teveel. Ergo: nu zit hij in de 20% categorie.

De A180 CDI BE is niet de enige 20% A-Klasse. De A180 BlueEfficiency, inderdaad de benzineversie, valt ook in deze categorie. Deze stoot met de 5,2 liter per 100 kilometer 120 gram CO2 per kilometer uit en dat is bij benzinemotoren tegenwoordig nog toereikend voor de bijtellingskorting.

Ten opzichte van de iets onzuinigere niet-BlueEfficiency modellen is met name de luchtweerstandscoƫfficient lager geworden door aanpassingen aan de grille en aerodynamische bekleding aan de onderkant van de auto. Verder is de auto verlaagd, is het motormanagement aangepast en hebben de hogere versnellingen langere overbrengingen.