13 januari 2013

Nieuwe E 63 AMG ook als krachtiger S

De E 63 AMG is natuurlijk het summum van de E-Klasse en de Duitsers presenteren nu hun nieuwe uitvoering van deze krachtpatser. Maar naast de Limousine en Estate zoals we hem in de vorige hoedanigheid al kenden, komt er nu ook een nog sportievere S-uitvoering. Nog meer pk's en koppel.

De nieuwe E 63 beschikt uiteraard over de 5,5 liter AMG V8 met dubbele turbo. Het vermogen komt op 557 pk, tegen 525 pk voor de versie voor de facelift. Het koppel bedraagt maar liefst 720 Nm. Daar blijft het echter niet bij, want er komt ook een E 63 AMG S. De S betekent dat er 585 pk en 800 Nm aan vermogen en koppel voor handen zijn. In dat geval heeft de Limousine slechts 3,6 seconden nodig om tot 100 km/h te geraken, ongekend voor een dergelijk grote sedan. De Estate heeft er één tiende van een seconde langer voor nodig.

Het verbruik is alleszins binnen de perken gehouden, want dat blijft volgens opgave tussen 9,8 en 10,5 liter per 100 kilometer, afhankelijk van de aandrijving, carrosserievorm en het vermogen. De 'gewone' E 63 is leverbaar met enkel achterwielaandrijving, waar de sterkere variant standaard met 4 Matic-vierwielaandrijving wordt geleverd. Alle modellen beschikken over een zeventraps AMG Speedshift transmissie, die verschillende standen kent, van zo economisch mogelijk tot ultrasportief of handbediend.

In mei verwacht Mercedes-Benz de achterwielaangedreven versie in ons land. Alle uitvoeringen die permanent op vier wielen worden aangedreven volgen na de zomer.