28 juli 2013

Spaceback is nieuwe Rapid stationwagon

Onlangs heeft Skoda met de Rapid een nieuw model op de wereld gezet dat het gedachtegoed van het Tsjechische merk heel duidelijk vertegenwoordigd. Een royaal bemeten en prima uitgeruste auto voor een redelijke prijs. Binnen diezelfde waarden komt er nu een nog ruimere variant, de Rapid Spaceback.

Net als zijn broer 'met kont' is ook de Rapid Spaceback eigenlijk een hatchback, maar puur vanuit het silhouet gezien zou je ze eerder als stationwagon en sedan inschatten. De veranderde achterzijde is onmiskenbaar die van een Skoda, want de overeenkomsten met bijvoorbeeld een Octavia Combi zijn duidelijk. Met zijn positie tussen de Fabia en Octavia is de klasse wat onbestemd, al schaalt Skoda hem het liefst naar beneden in. Op die manier kan namelijk gesproken worden van de ruimste bagageruimte en meeste beenruimte achterin in zijn klasse. Dat neemt niet weg dat daarmee wel de insteek van de auto duidelijk wordt.

Net als bij de Fabia zijn er wat mogelijkheden om de auto te personaliseren, al verliest hij daarmee wel zijn no-nonsense uiterlijk. Met het glazen panoramadak, de zwarte achterspoiler en de (optioneel grotere) achterruit die doorloopt tot net boven het kenteken (zie foto) krijgt de auto een heel andere uitstraling dan in een standaard uitvoering.

Het benzinemotorenaanbod blijft gelijk aan de gewone Rapid met een 1.2 als instapper, twee varianten van de 1.2 TSI en de 1.4 TSI. Dieselen kan met de bekende 1.6 TDI met 105 pk, maar er komt ook een variant onder met 90 pk die uiteraard weer net een tikkie zuiniger is en goed voor 20% bijtelling.

De Rapid Spaceback zal in september op de IAA in Frankfurt staan, waarna de marktintroductie niet heel lang op zich zal laten wachten.