13 december 2012

Nieuwe Octavia biedt meer waar voor zijn geld

Skoda's volumemodel is compleet opnieuw ontworpen en flink gegroeid. Desondanks is de derde generatie tot 102 kilogram lichter dan de tweede. Ook de binnenmaten zijn flink gegroeid waardoor de Octavia nog comfortabeler wordt. Daarnaast is de nieuwe Octavia uit te rusten met allerlei moderne veiligheidssystemen.

Het design van de nieuwe Octavia vertoont grote gelijkenissen met de Rapid, maar vertoont toch een aantal unieke trekken. Zo maakt de onderste raamlijn een scherpe knik vlak voor de C-stijl, om daarmee een soort vin te creëren. Ten opzichte van de vorige generatie is hij in de lengte 90 mm gegroeid, in de breedte 45 mm. De wielbasis is zelfs met 108 mm gegroeid, en dat levert vooral meer ruimte op de achterbank op.

Op het gebied van veiligheid maakt de Octavia ook grote stappen. Zo heeft Skoda een noodstopfunctie ontwikkeld, waarmee de auto bij een dreigende aanrijding zelf een noodstop maakt. Ook andere actieve veiligheidssystemen zoals rijbaanassistent en vermoeidheidsdetectie zijn op de Octavia leverbaar. Aan de passieve veiligheid is uiteraard ook gedacht: Zo zijn knieairbags standaard, en de Octavia is uit te rusten met maximaal 9 airbags.

Skoda laat nog niet veel los over het motorengamma, maar we weten wel dat het gamma in eerste instantie bestaat uit vier TSI-benzinemotoren en vier TDI-dieselmotoren, waaraan later nog een aardgasvariant aan toegevoegd wordt. Met uitzondering van de instap-benzine en instap-diesel hebben alle motoren een start-stopsysteem. De sterkste motor is op dit moment de 1.8 TSI met 180 pk, maar Skoda geeft al aan dat er weer een Octavia RS aan zit te komen. Een van de belangrijkste motoren voor de Nederlandse markt is de 1.6 TDI Greenline met 110 pk. Deze is goed voor een verbruik van 3,4 l/100km en een CO2-uitstoot van 89 g/km. Hiermee zit hij net 1 gram van de 14%-bijtellingsgrens af, en daarom probeert Skoda Nederland samen met de fabrikant de uitstoot nog verder te verlagen.

Ook op het vlak van comfort heeft de Octavia veel nieuws te bieden. Zo behoort adaptieve cruise control tot de mogelijkheden, alsook een grootlichtassistent, keyless entry en een parkeerassistent. Later wordt ook automatische verkeersbordenherkenning leverbaar. In het interieur zijn talloze handige vakjes gecreëerd voor bijvoorbeeld een zonnebril en een veiligheidshesje.

De nieuwe Octavia staat vanaf voorjaar 2013 bij de dealer.