- 8 september 2014

Die onvermijdelijke vraag

Je kent het wel. Van die clichévragen op een feestje zodra je gesprekspartner hoort wat je zoal doet in het dagelijks leven. Degene waarmee je aan de klets bent, kan – meestal met de beste bedoelingen – maar één simpele vraag bedenken die blijk geeft van een stevig gebrek aan kennis. ”Wat is nu de mooiste auto die je getest hebt?” Ik hoor hem regelmatig en kan ook al dromen wat ik steeds weer antwoord...

Je kan het de mensen niet kwalijk nemen. Ongetwijfeld stel ik zelf wel eens vergelijkbare, simpele vragen aan de ander als ik een gesprek op gang probeer te krijgen. Beleefd als ik ben, kom ik altijd op iets met de strekking van het appels-en-peren-spreekwoord en probeer ik aan te geven dat het ook nog eens een heel subjectieve aangelegenheid is. Maar uiteindelijk ben ik ook de beroerdste niet om het gesprek toch zo te wenden dat ik een paar persoonlijke voorkeuren kan toelichten. Zo benoem ik altijd graag dat de Austin-Healey 3000 mijn klassieke must-have is, maar dat ook ander British Heritage mijn goedkeuring kan wegdragen. Maar alles plussend en minnend kom ik toch uit bij mijn echte lieveling. Het lijkt wat dwangmatig weer een Brit te zijn, maar de Lotus Exige S laat mijn hart altijd weer sneller kloppen. Eergisteren werd ik weer bevestigd in die verliefde gevoelens.

Eergisteren werd namelijk de Blauwvinger Rally weer in en rond Zwolle verreden. Onder het motto ”Een dag niet ziek” rijden chronisch zieke kinderen een dag mee in een exotische auto om een dag vol leuke activiteiten mee te maken. Het is enorm dankbaar werk om te doen, dat aan het eind van de dag wordt beloond met kinderen die glimlachen van oor tot oor. Zelf mocht ik twee jaar geleden met een Jaguar XKR-S acte de présence geven en ben sinds die editie bij het evenement betrokken geraakt.

Dit jaar hadden we weer een mooi deelnemersveld en als autoliefhebber kan ik natuurlijk smullen van al dat lekkers. Van hardcore Ferrari’s in de vorm van de 360 Challenge Stradale (2x) en de 430 Scuderia tot stijlvolle tweezitters als de Morgan Roadster. Van bekende Porsche 911’s tot de exclusieve Mercedes-Benz SLS AMG. En dan is met een Viper, een F12Berlinetta, een Gallardo of Vantage S zo al weer allerlei ander moois op te noemen. Als klap op de vuurpijl noemen we ook nog even de totaal krankzinnige Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 die een lieve duit van 640.000 euro heeft gekost.

Maar toch... tussen al dat moois stond hij daar. Klein maar fijn. Met een massa dat nog geen kwart van die van de G63 meet. Met een prijs die slechts een tiende is. En met zijn semi-slicks was de profieldikte misschien slechts een procent van die mastodont daar naast hem. In dezelfde feloranje kleur als waar ik vorig jaar de Elise S3 nog mocht testen. Puur rijplezier. Doe mij de Lotus Exige S2 maar!

  • Lotus Exige S

  • Austin-Healey 3000 Mk I 1960

  • Mercedes-Benz SLS AMG

  • Jaguar XK140 3.4 SE OTS

  • Morgan Roadster 3.0 V6

  • Porsche 911 Carrera S PDK

  • Jaguar XKR-S 5.0 V8 Supercharged

  • Lotus Elise S Black Style Pack