12 februari 2014

S1 is bommetje met 231 pk

Audi heeft vandaag het nieuwe topmodel van de A1 gepresenteerd. De S1, die er ook als vijfdeurs Sportback is, krijgt de 2.0 TFSI met 170 kW (231 pk) en 370 Nm mee. S1 is een legendarische naam voor Audi: in de jaren tachtig boekte Audi met de S1 het ene na het andere succes op de rallypaden.

Zoals het een sportieve Audi betaamt heeft de S1 standaard quattro vierwielaandrijving. De vierwielaandrijving wordt elektrisch aangestuurd, met een elektronisch sperdifferentieel op de achteras. Hierdoor kunnen de wielen, wanneer nodig, individueel afgeremd worden. Schakelen gebeurt door middel van een handgeschakelde zesbak. De remmen zijn vanzelfsprekend ook opgewaardeerd: de voorste schijven meten 310 mm. De prestaties geven daar ook aanleiding toe, de sprint van 0 naar 100 is binnen 5,8 s geklaard en de topsnelheid ligt op 250 km/u. Het verbruik zou daarbij binnen de perken moeten blijven met een opgegeven verbruik van 7,0 l/100km.

Het uiterlijk van de S1 geeft een subtiele hint over zijn prestaties. Een element dat opvalt zijn de lichtmetalen velgen, standaard 17 inch, optioneel 18 inch. De voor- en achterbumper hebben een eigen vormgeving meegekregen, en ook sportieve sideskirts zijn standaard aanwezig. Voor wie nog meer uiterlijk vertoon wil is er het "quattro exterior styling" pakket, dat onder andere uit een grotere achterspoiler bestaat.

In het interieur zijn sportstoelen en RVS-pedalen de grootste veranderingen. Voor het interieur is er een "quattro interior styling"pakket, waarbij de rand om de middenconsole in carrosseriekleur wordt meegespoten. Standaard zijn er xenon plus koplampen en led-achterlichten aanwezig. De prijzen beginnen bij € 38.900 voor de S1 en € 39.900 voor de S1 Sportback. In mei staan ze bij de dealer.