2 september 2013

RS Q3 maakt zijn opwachting

Audi's kleine Q schudt de onschuld van zich af in de RS-uitvoering. De Q3 is het eerste model uit de Q-modellenreeks dat als RS wordt uitgebracht. Onder de motorkap ligt de bekende, en heerlijk roffelende 2.5 TFSI. Van de 310 pk's krijgen we sowieso al een glimlach op het gezicht, maar zijn koppel van 420 Nm doet ons autohart helemaal sneller slaan. Zeker omdat het al vanaf 1500 toeren beschikbaar is en dat blijft tot 5200 toeren.

De vanafprijs van de RS Q3 is 73.600 euro, hij is per direct bestelbaar bij de Nederlandse Audi-dealers, begin 2014 worden de eerste exemplaren geleverd. Wat krijg je voor dat geld? Wel, de RS Q3 is standaard voorzien van een zeventraps S-Tronic transmissie en launch control. Hiermee sprint de RS Q3 in 5,5 seconden naar 100 km/h. Audi heeft de topsnelheid begrensd op 250 km/u. De zevende versnelling is een echte overdrive; het gemiddelde verbruik komt uit op 8,8 liter per 100 kilometer (1:11,3). De CO2-uitstoot bedraagt 206 gram per kilometer, maar potentiƫle klanten zullen daar niet wakker van liggen.

De techneuten van Quattro gmbh hebben geen half werk geleverd, de Q3 draagt met recht het RS-embleem. Het onderstel werd 2,5 centimeter verlaagd en de elektrische stuurbekrachtiging werd gefinetuned om aan de RS-specs te voldoen. Het stabiliteitssysteem werd ook aangepast met het oog op een sportieve rijstijl. Het systeem heeft een sportmodus en kan zelfs volledig uitgeschakeld worden. Een lichte jongen is de RS Q3 niet, maar hij beschikt dankzij fikse wave-remschijven van 365 mm over meer dan voldoende stopkracht. Standaard rijdt de RS Q3 op 18 inch velgen, 19 en 20 inch velgen zijn optioneel.

Het is niet moeilijk om de RS Q3 te herkennen, de dikke achterspoiler en RS-bumpers zijn uniek voor deze versie. Hij heeft standaard xenon-plus verlichting en led-achterlichten. Het interieur is helemaal des Audi's: zwarte hemelbekleding, leder / alcantara stoelbekleding, stoelverwarming en het bekende Audi sportstuurwiel. Navigatie en Audi Music interface zijn ook standaard. De zwarte sierlijsten zetten de sportieve toon in het interieur door, maar gelukkig levert Audi ook een lichtpakket dat voor de nodige sfeer in de donkere uurtjes zorgt.

  • Audi Q3 2.0 TFSI quattro Pro Line