26 augustus 2013

Land Cruiser opgefrist

Toyota heeft haar alleskunner, de Land Cruiser, opgefrist. Naast een aantal optische wijzigingen bestaat de facelift uit een verbeterd onderstel, een nieuw kleurenscherm voor het dashboard en een aantal nieuwe veiligheidssystemen. Het motorengamma is niet gewijzigd.

De historie van de Land Cruiser gaat terug tot de jaren '50, toen hij ontwikkeld werd als legervoertuig. Tegenwoordig is het vooral een luxe SUV, maar hij heeft zijn terreincapaciteiten nooit verloochend. Hij wordt daarom vaak gebruikt als werkpaard door bijvoorbeeld de boswachterij, kustwacht en landbouw.

Van de optische wijzigingen vallen vooral de nieuwe achterlichten en koplampen op. De koplampen zijn haast vanzelfsprekend voorzien van een strip LED's als dagrijverlichting. De achterlichten hebben nu helder glas en lopen verder door over de flank van de auto.

In het interieur bestaat de wijzigingen onder ander uit een vernieuwd instrumentarium, nieuwe stoelbekleding en een nieuw kleurenscherm. Dit 4,2 inch metende scherm dient niet alleen voor infotainment, maar er zijn ook allerlei gegevens over het onderstel af te lezen, zoals de sperwerking van de differentiëlen en de tractiecontrole.

Naast de keuze tussen 3-deurs en 5-deurs kan er gekozen worden tussen twee motoren. De eerste is een 4,0 liter V6 benzinemotor met 207 kW (282 pk) en 385 Nm koppel. De andere is een 3,0 liter viercilinder turbodiesel met 140 kW (190 pk) en 420 Nm koppel. Beide motoren zijn te koppelen aan een vijftraps automaat, bij de dieselmotor kan er ook een handgeschakelde zesbak gekozen worden. Het maximale trekgewicht bedraagt voor elke variant 3.000 kg.

De Land Cruiser staat op 17 of 18 inch grote wielen, waarbij er in 17 inch keuze is tussen stalen en lichtmetalen wielen. Van de tien beschikbare lakkleuren zijn er vier nieuw: Attitude Black metallic, Light Cappuccino Brown metallic, Moss Green Mica en Pacific Blue metallic. De vernieuwde Land Cruiser staat eind dit jaar bij de dealers, prijzen zijn echter nog niet bekend.