21 augustus 2013

Focus nu ook met een stekker

De Ford Focus Electric is de eerste in de lijn van volledig elektrische auto's bij Ford. De elektromotor levert 107 kW (145 pk) en volledig opgeladen komt hij 162 kilometer ver. Hij is medio september leverbaar vanaf € 39.990,- en heeft in 2013 een bijtellingspercentage van 0%.

De Focus Electric voor Ford de eerste volledig elektrische auto, en men houdt dan ook rekening met het feit dat het nu nog een nicheproduct is. Ford Nederland verwacht dat de Focus Electric vooral door milieubewuste particulieren, gemeentebedrijven en nutsbedrijven afgenomen zal worden. Er is daarom gekozen om de Focus Electric bij twee dealers aan te bieden, te weten Ford Ardea in Amsterdam en Ford Tigchelaar in Breda.

De aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 107 kW (145 pk) en een lithium-ion accupakket van 23 kWh. Dankzij dit accupakket komt het leeggewicht uit op 1700 kg. De actieradius bedraagt 162 km. Volgens Ford biedt deze aandrijflijn dezelfde rijdynamiek als een Focus met verbrandingsmotor. De sprint van 0 tot 100 wordt in 11,4 seconden voltooid en bij 137 km/u is de koek op.

De Focus Electric is gebaseerd op de rijk uitgeruste Titanium-uitvoering en is alleen beschikbaar als vijfdeurs. Bovenop de Titanium-uitvoering is hij voorzien van speciale 17 inch lichtmetalen wielen, een navigatiesysteem met een 5 inch groot kleurenscherm, een SONY geluidssysteem, achteruitrijcamera en keyless entry. Hij is verkrijgbaar in de volgende kleuren: Frozen White, Moondust Silver, Deep Impact Blue, Burnished Glow, Ice Storm en Panther Black Metallic.

Onder het rijden worden de accu's opgeladen door een regeneratief remsysteem. Met dit systeem wordt de remenergie teruggewonnen en toegevoegd aan de accu. De intelligente boordcomputer helpt de bestuurder bij het zo efficiënt mogelijk remmen door middel van animaties. De gebruiker kan de accu gewoon opladen via een normaal stopcontact. In dat geval duurt het circa 11 uur voordat een lege accu helemaal is opgeladen. Daarnaast is Ford een samenwerking gestart met de ANWB voor het installeren van een thuislaadstation, waarbij de laadtijd verkort word tot circa 6-7 uur. Uiteraard kan de Focus Electric ook opgeladen worden bij een openbaar oplaadpunt. De laadtijd bedraagt dan bij een oplaadpunt van 16 ampère 6-7 uur, bij een laadpunt van 32 ampère wordt dit verkort tot 3-4 uur.

De elektrische productlijn van Ford wordt eind volgend jaar uitgebreid met de C-Max Energi Plug-In Hybrid, gevolgd door de Mondeo Hybrid. De Focus Electric komt standaard met 5 jaar volledige garantie en is verkrijgbaar vanaf € 39.990,- of te leasen voor € 689,- (Ford Lease, o.b.v. 20.000 km/j en 48 maanden).

  • Ford Focus 1.0 EcoBoost