14 augustus 2013

GLA wordt concurrent van X1 en Q3

Mercedes-Benz heeft zijn GLA klaar. Het is altijd een beetje puzzelen met de letters van de Stuttgarters, maar de GL en GLK kennen we natuurlijk en deze GLA moeten we zien als een compacter broertje van die twee. De op de A-Klasse gebaseerde SUV moet de concurrentie aangaan met die twee andere Duitsers, de BMW X1 en Audi Q3.

Ondanks dat Mercedes-Benz zelf spreekt van een SUV, zou de term crossover wat meer de lading dekken. Naast de stoere aspecten van het uiterlijk, zien we ook duidelijk sportieve eigenschappen. Er wordt dan in het persbericht ook gesproken van 'plezierige rijprestaties op landelijke wegen (...) en zuinig op snelwegen'. Al met al is het in ieder geval een stoer plaatje met zijn dikke wielkasten, aangezette bumpers en oplopende heuplijn.

Het dashboard is opvallend gestileerd met vijf aanwezige, ronde ventilatieroosters en een bovenste deel van het dashboard dat vrij massief oogt. De middenconsole en klokkenwinkel zijn typisch Mercedes, al kan dat niet gezegd worden van het vrijstaande scherm voor navigatie en andere mediatoepassingen. Doordat er veel keuze is in de materiaalsoorten en -kleuren kan het interieur vele gezichten krijgen naar gelang de smaak van de koper.

Benzinemotoren zijn verkrijgbaar in smaken van 156 en 211 pk en dieselen kan met 136 of 170 pk. De GLA 200 CDI heeft een verbruik van 4,3 liter diesel per 100 kilometer. De krachtpatser van het stel, de GLA 250 4Matic, doet het met 7,1 liter benzine per 100 kilometer. Deze legt daar dan wel een sprint naast van 6,5 seconde tot 100 km/h.

We moeten nog wel even wachten op de GLA, want het duurt tot het voorjaar van 2014 tot we de auto in Nederland kunnen verwachten. Vanaf eind november gaan de orderboeken open.

  • BMW X1 xDrive23dA Executive

  • Audi Q3 2.0 TFSI quattro Pro Line