30 juli 2013

Op gehoopt en nu komt ie: RCZ R

Nog maar kort geleden reden we met de gefacelifte RCZ en we besloten met de droom dat er ooit nog een RS-achtige versie van de RCZ zou komen. Het is dat de Franse ingenieurs onze testen niet persoonlijk zullen lezen en dat er te weinig tijd tussen onze test en het persbericht zit. Anders zou je bijna denken dat ze aan ons verlangen gehoor willen geven met de RCZ R.

Het huidige topmodel staat met 200 pk garant voor een hoop plezier, maar het model vraagt om een tandje extra en dat krijgt het nu met een 270 pk sterke, nieuwe 1.6 THP. Daarmee wordt de RCZ R direct de krachtigste auto voor serieproductie die Peugeot ooit gemaakt heeft. Peugeot rept direct van een lage CO2-uitstoot van 145 g/km, maar eerlijk gezegd vinden we dat niet zo interessant bij deze auto. Een nul-tot-honderd tijd van 5,9 seconde en een begrensde top van 250 km/h zijn dat dan weer wel.

Gelukkig blijft het niet alleen bij meer vermogen, want de auto is over de hele linie aangepakt. Allereerst is er een gewichtsreductie gerealiseerd van 17 kg en daarnaast is de auto 10 mm verlaagd ten opzicht van de gewone RCZ. De remmerij is groter en krachtiger en de achterspoiler zorgt voor een betere aerodynamica.

De RCZ R kan besteld worden in vier kleuren, te weten Erythrée rood, Perla Nera zwart, Sidobre grijs en Opale wit. Een glanzend, mat of zelfs carbon dak en diverse bestickeringsmogelijkheden zorgen ervoor dat er toch voldoende variatie overblijft. Een titanium rand rond de koplampen, 19 inch wielen en rode remklauwen maken het mooie plaatje compleet.

In Frankfurt zal de RCZ R officieel gepresenteerd worden.

  • Peugeot RCZ 1.6 THP 200pk