27 maart 2013

Audi haalt doek van A3 & S3 Limousine

Bij ons in Nederland lijkt de sedan een uitstervend soort, maar in veel andere landen is de sedan een graag geziene gast. In Zuid-Europa scoor je met een sedan en ook wat verder weg - over de plas en in de groeiende Aziatische markt - doet de vierdeursauto het verdienstelijk. Nu ze bij Mercedes-Benz met de CLA komen, waagt Audi er voor het eerst in haar historie een A3 Limousine aan.

Op het eerste gezicht lijkt de A3 Limousine niets meer dan een Sportback-met-kont, maar zo makkelijk heeft Audi zich er niet van afgemaakt. Toegegeven: je moet een geoefend spotter zijn om de verschillen te zien, maar het front wijkt minimaal af van de A3 en de flanklijnen zijn wat nadrukkelijker geaccentueerd. En dan is er natuurlijk nog de kont, die met 425 liter zo'n 10% meer slikt dan de Sportback.

In eerste instantie levert Audi de A3 Limousine met een keus uit drie motoren. Dieselrijders zijn voorlopig aangewezen op de 150 pk sterke 2.0 TDI; de petrolheads onder ons kunnen kiezen uit een 140 pk sterke 1.4 TFSI (met cilinderuitschakeling) en een 1.8 TFSI, die 180 pk levert. Er staat ook een snelle S3 Limousine, die uit z'n 2.0 TFSI een vermogen van 300 pk haalt, op stapel.

Traditiegetrouw is er keuze uit drie uitrustingsniveaus. Naast de instapuitvoering Attraction bedient Audi de sportievere bestuurder met de Ambition. Wie liever op chique gaat, kan terecht in de Ambiente. Al net zo traditiegetrouw is de uitgebreide keuze uit tal van opties die het rijden met de A3 Limousine moeten veraangenamen.

Prijzen zijn nog niet bekend; wel weten we dat de auto vanaf juni te bestellen is en dat de leveringen dit najaar op gang zullen komen.

  • Audi A3 2.0 TDI Ambition

  • Audi A3 Sportback 1.6 TDI Attraction