14 maart 2013

Prijzen Golf BlueMotion (14% bijtelling) bekend

Het is misschien wel één van de belangrijkste auto's voor de komende jaren: de nieuwe Volkswagen Golf BlueMotion. Nu blaast de Golf van zichzelf al een aardige partij mee, maar met een BlueMotion-label en 14% bijtelling in heel 2013 en 2014 kun je op je vingers natellen dat dat succes alleen maar groter wordt.

Om voor 14% bijtelling in aanmerking te komen, is de Golf (die onlangs nog tot 'Auto van het Jaar' werd verkozen) technisch eens goed tegen het licht gehouden. Onderstel, banden, grille, dakspoiler: alles is geoptimaliseerd ten gunste van een zo laag mogelijke dieselconsumptie. Met een opgegeven verbruik van 1 op 32,3 is Volkswagen daar op papier in ieder geval heel aardig in geslaagd.

Natuurlijk doet ook de motor daarbij z'n duit in het zakje. Achter het BlueMotion-naamplaatje in de grille schuilt een 110 pk sterke 1.6 TDI dieselmotor. In 10,7 tellen trekt 'ie de Golf naar een snelheid van 100 km/h; de topsnelheid ligt precies twee keer zo hoog. Met een trekgewicht van 1.100 kg kun je ook een heel behoorlijke aanhanger trekken.

De Golf BlueMotion is per direct bestelbaar vanaf 25.490 euro. Daarvoor krijg je de meest eenvoudige Trendline-uitvoering, waarvan de levering nog wel tot eind dit jaar op zich laat wachten. Wil je eind juni al rijden, dan ben je aangewezen op de Comfortline, die 1.500 euro extra kost en voor dat geld voorziet in onder meer cruise control, climate control, 15 inch lichtmetaal en een middenarmsteun.

De meest luxueuze BlueMotion is de Highline, waarvan de meerprijs nog eens 1.500 euro hoger ligt dan die van de Comfortline. Daar krijg je dan wel adaptieve cruise control, sportstoelen, een maatje groter lichtmetaal en nog wat kleine extra's voor terug. Ook de leveringen van de Highline starten eind juni. Voor de vijfdeurs-uitvoering geldt in alle gevallen een meerprijs van 500 euro.

  • Volkswagen Golf 1.4 TSI DSG Highline