24 september 2012

Optima als 20% hybride naar Nederland

Kia brengt zijn D-segment sedan, de Optima, vanaf eind dit jaar ook als hybride op de markt. Volgende week gaan we in Barcelona de eerste kilometers maken met dit nieuwe model, maar Kia deelt nu alvast de technische gegeven. De combinatie 190 pk en 20% bijtelling maakt in ieder geval dat de auto interessant wordt voor de zakelijke markt.

Als basis voor de aandrijflijn wordt een 150 pk sterke tweeliter benzinemotor gebruikt, maar hij wordt terzijde gestaan door een 40 pk sterke elektromotor. Het gezamenlijke koppel bedraagt 245 Nm. Hiermee heeft de sedan 9,2 seconden nodig om tot een snelheid van 100 km/h te komen. Het benzineverbruik komt desondanks gemiddeld op nog geen 5,2 liter per 100 kilometer uit, het equivalent van 123 gram CO2-uitstoot per kilometer. Dat maakt dat de auto nu, maar ook volgend jaar, nog goed is voor 20% bijtelling. Zo zou Kia zomaar goud in handen kunnen hebben om zijn succes door te trekken naar de zakelijke markt en de hogere segmenten.

De elektrische energie wordt bewaard in een zogenaamde lipo-accu, wat in feite een doorontwikkeling is van de lithium-ion batterijen die bezig zijn met een flinke opmars in autoland. Op het 4,6 inch grote LCD scherm kan de bestuurder zien hoe de energiestromen het verbruik van de auto optimaliseren.

De prijzen beginnen voor de Optima Hybrid Plus Pack op 28.995 euro en voor het Super Pack moet vijf mille meer betaald worden. Dat laatste pakket houdt in dat je bijvoorbeeld xenon, lederen bekleding, elektrisch verstelbare en geventileerde stoelen, navigatie, achteruitrijcamera, 17 inch lichtmetaal en een Infinity audiosysteem krijgt, bovenop de al niet misselijke onderdelen van het Plus Pack. Uit die lange rij pikken we even de parkeersensoren, automatische airconditioning met gescheiden zones, 4,2 inch fullcolour LCD, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en 16 inch lichtmetaal. De leaseprijzen, ook niet onbelangrijk, beginnen bij 575 euro per maand.

De Optima Hybrid is nu te bestellen en wordt uitgeleverd vanaf december.