19 september 2012

Volvo V40 Cross Country onthuld

Dat er een ruige Volvo V40 in de pijpleiding zat was al even bekend. Verrassend is eigenlijk alleen nog de naam. In plaats van XC40 op de achterklep te plakken heeft Volvo de oude term Cross Country afgestoft. Met de V40 Cross Country breidt Volvo zijn stoere modellenpalet naar het C-segment uit. Om de stoere looks waar te maken kun je optioneel AWD op de T5 benzinemotor bestellen. Daarnaast heb je de keuze uit een breed motorenpalet.

[b]Stoere looks[/b]
Ten opzichte van de gewone Volvo V40 is de Cross Country 40mm hoger. De stoere uitstraling wordt versterkt door onder andere grotere wielen (maximaal 19 inch), een contrasterende voorbumper met honingraatgrille en verticaal geplaatste LED-dagrijverlichting, sterk geprofileerde side-skirts en een contrasterende achterbumper met 'skidplate'. Speciale exterieurkleuren die uitsluitend voor de Cross Country bestemd zijn maken het onderscheidende uiterlijk af.

Binnenin zien we veel aardetinten die in de bekleding, stiksels en decorpanelen terugkomen. Voor de echte avonturiers heeft Volvo een zacht veiligheidsnet en een stalen variant op de lijst met accessoires gezet. Zo kun je veilig je lifestylebagage in de laadruimte verstouwen. Daarnaast kan de Cross Country met een extra vloer in de bagageruimte worden uitgerust. Deze kan onder andere rechtop worden geplaatst en worden omgedraaid.

[b]Breed modellenpalet[/b]
De V40 Cross Country wordt met een breed modellenpalet leverbaar. Absolute topper is de 2,5-liter T5 vijfcilinder met 254pk en een koppel van 400Nm, inclusief een overboost van 40Nm die beschikbaar is bij stevig accelereren. De T5 wordt standaard aan een automatische Geartronic zesversnellingsbak gekoppeld. Daarmee sprint de T5 in 6,1 seconden naar 100km/h, het gemiddelde brandstofvebruik bedraagt 7,8 liter per 100 kilometer. Op de T5 is naar wens AWD leverbaar.

Naast de vijfcilinder T5 gaat de V40 Cross Country ook met een 1,6-liter viercilinder T4 leverbaar worden. Deze levert een vermogen van 180pk en een koppel van 270Nm, inclusief 30Nm overboost. Het gemiddelde brandstofverbruik voor de T4 ligt op 5,5 liter per 100 kilometer.

Dieselrijders kunnen kiezen uit een D2, D3 en D4 dieselmotor. De 1,6 liter D2 zet qua CO2-emissie de toon in zijn segment met een uitstoot van 99 gr/km en een brandstofverbruik van slechts 3,8 liter per 100 kilometer. Daarbij levert de D2 115pk en een koppel van 285Nm, inclusief 15Nm overboost. De D2-motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

De vijfcilinder 2,0-liter D4 levert 177pk een koppel van 400Nm over een breed toerengebied. De acceleratie van 0 naar 100 km/uur vergt 8,3 seconden met automatische transmissie en 8,6 seconden met de handgeschakelde versnellingsbak. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot bedragen 4,4 l/100 km en 117 g/km met de handgeschakelde transmissie en 5,2 l/100 km en 137 g/km met de automaat. Bovendien is een 2,0-liter D3 leverbaar die 110 kW (150 pk) en een koppel van 350 Nm levert. Beide turbodiesels zijn verkrijgbaar met keus uit een automatische en een handgeschakelde zesversnellingsbak.

[b]Start / stop op alle versies[/b]
Alle motorvarianten zijn uitgerust met een start-stopsysteem en regeneratie van remenergie, of ze nu zijn voorzien van een handgeschakelde of een automatische transmissie. Om het rijden buiten de gebaande paden nog eenvoudiger te maken, is de V40 Cross Country in de T5-uitvoering met AWD ook voorzien van Hill Descent Control, dat de snelheid van de auto automatisch regelt bij het afdalen van steile hellingen. De V40 Cross Country is ook van het handige Hill Hold-functie voorzien, die het wegrijden op een helling gemakkelijk maakt.