15 september 2012

Gerobotiseerde handbak voor Citigo

Skoda's kleinste is nu ook met een automaat te koop. Officieel is het wellicht geen automaat, maar de praktijk voor de bestuurder is niet anders. Het koppelingspedaal ontbreekt en de bijbehorende handeling wordt automatisch uitgevoerd. Bij het schakelen kan gekozen worden of dit ook automatisch moet gebeuren, of dat de bestuurder dit wel zelf wil doen.

Normaal gesproken kan je door zo'n hulpje zuiniger rijden, maar dat lijkt niet het geval. Toch is het de schijn die bedriegt, want de handgeschakelde Citigo is als Greentech veel zuiniger, terwijl de automaat nog niet met die techniek te krijgen is. Vandaar dat de automaat met 103 gram CO2 hoger zit dan de 95 gram van de 60pk-versie met handbak. Nadeel hiervan is dat de automaat in de 20%-categorie hangt voor wat betreft bijtelling, terwijl de andere nog van 14% mag profiteren.

De 3-deurs Citigo met semi-automaat is er vanaf 10.060 euro voor de Ambition-uitvoering. Dat is 1.100 euro meer dan de handgeschakelde versie. Voor de Elegance komt er 900 euro bij en wie nog twee portieren extra wil betaalt nog eens 320 euro extra. Voor de 75 pk uitvoering beginnen de prijzen bij 10.730 euro en daar gelden dezelfde meerprijzen als hiervoor genoemd.