18 juli 2012

Af-fabriek LPG voor Insignia en Zafira

De Insignia wordt net als enkele andere Opels leverbaar als Bi-Fuel. De 140 pk sterke 1.4 turbo wordt vanuit de fabriek geleverd met de mogelijkheid om op LPG te rijden, naast de gebruikelijke benzine. Zowel de sedan, hatchback als Sports Tourer zijn te bestellen als Bi-Fuel. Alle drie vallen ze daarmee in de 20% bijtellings categorie, wat voor de Sports Tourer 1.4T zonder LPG nog niet het geval was.

Uiteraard zijn naast de toevoeging van een LPG-tank ook wijzigingen in het motorblok en zijn computer gemaakt. Zo zijn de motorkleppen en klepzittingen versterkt om met de LPG-verbranding overweg te kunnen. De tank verdwijnt overigens in de ruimte van het reservewiel, dus het gaat niet ten koste van de bagageruimte, al moet er bij een lekke band gebruik gemaakt worden van een reparatiesetje.

Op een volle tank LPG alleen geeft Opel een actieradius op van 500 kilometer, wat met gebruikmaking van de benzine theoretisch zou moeten oplopen naar 1.700 kilometer voor de vier- en vijfdeurs. Dat is vermoedelijk een tikje optimistisch, maar feit blijft dat je LPG-kilometers er gewoon bij op kan tellen.

Terloops vermeldt Opel dat de Zafira Tourer ook direct wordt voorzien van de 1.4 Turbo Bi-Fuel. Minstens zo interessant op het eerste oog, maar een blik op de cijfers leert waarom hij minder op de voorgrond staat. De Bi-Fuel krijgt namelijk een B-label, terwijl dezelfde motor op alleen benzine met zijn start-stopsysteem al een A-label had.