- 13 juni 2014

Maximaal uitmelken

Het is alweer 13 jaar geleden dat BMW zijn moderne interpretatie van de Mini op de markt bracht. Wat waren de meningen verdeeld over dat model, al ging dat niet eens zozeer om de looks. Onder de liefhebbers rees vooral de vraag of dit model de naam Mini niet verkwanselde.

Zelf reed ik in die tijd in één van de vier klassieke Mini’s die op mijn naam hebben gestaan. Ook bij de Mini Seven Club Nederland waar ik lid van was, liepen de meningen zeer ver uiteen. Sir Alec Issigonis, die de tweeling Austin Seven en Morris Mini uit zijn pen toverde, had de auto immers fantastisch neergezet als minimalistisch, compact model dat evengoed verbazingwekkende rijprestaties had. En dat minimalistische – what’s in a name – was juist het laatste waar BMW aan dacht bij de luxe, compacte auto die zij ontwierpen.

En toch… Schoorvoetend brachten ook de grootste tegenstanders van de nieuwe editie hun kritiek terug tot de simpele woorden “echt mini is ‘ie niet meer”. Het karretje reed immers fantastisch en bleek een oprechte reïncarnatie van dat kleine racemonstertje dat grote rallysuccessen boekte tussen de gevestigde orde in de jaren 60.

Het succes brengt BMW inmiddels bij de derde editie van hun MINI, maar in de tussentijd is er meer gebeurd. Maar liefst zeven verschillende carrosserievormen dragen inmiddels de naam MINI. Naast de hatchback zijn daar de Cabrio, de Clubman, de Countryman, de Coupé, de Roadster en de Paceman bij gekomen. Stuk voor stuk kwamen de modellen steeds verder van het origineel te staan en werd eigenlijk vergeten waarmee het in 1959 allemaal begon.

Omdat het nog niet genoeg is, komt BMW met een achtste versie van de MINI. Nu het weer een ‘gewone’ hatchback is, doet hij onwillekeurig bij mij toch weer de vraag opborrelen hoe Mini deze auto nog is. De vraag stellen is hem beantwoorden, want het is gewoon gedaan met de klassieke connectie. Vijf deuren zijn op geen enkele manier te verbinden aan dat schattige, stoere autootje van weleer.

BMW bouwt gewoon verrekte goede, compacte autootjes die vooral in de rijbeleving met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. En (niet geheel) toevallig dragen die dezelfde naam als mijn eerste automobiele liefde. Alhoewel, dezelfde naam… was het verschil in schrijfwijze al eens opgevallen?

  • MINI Cooper 1.6 16v Chili

  • MINI Cabrio Cooper Chili

  • MINI Countryman Cooper D Chili

  • MINI Clubman Cooper SD 50 Hampton

  • MINI Coupé Cooper Chili

  • MINI Roadster Cooper S John Cooper Works

  • MINI Paceman Cooper S Chili

  • MINI Cooper S Chili