- 4 oktober 2015

Beestachtig

Vandaag is het Werelddierendag. Nu zijn er best wat autofabrikanten die hun inspiratie uit de dierenwereld halen. Een aantal probeert dat – geslaagd of minder geslaagd – via social media vandaag uit te buiten. Deze dag brengt bij ons de herinneringen boven aan enkele mooie testen die we hebben mogen uitvoeren de afgelopen 10 jaar.

De meeste inspiratie komt toch wel van het dier dat voor het tijdperk van de auto nog voor het rijtuig werd gespannen. Denkend aan paarden en auto’s zullen bij velen direct het logo van Ferrari en de Ford Mustang door het hoofd flitsen. Toch zijn er meer namen te herleiden tot dit dier. Wist u bijvoorbeeld dat een Colt (Mitsubishi) een jong mannelijk paard is? Nee, wij ook niet voordat wij aan deze blog begonnen. Verder zijn het vooral de Amerikaanse merken die de woeste uitvoeringen van het dier eren met bijvoorbeeld de Ford Bronco en Dodge Charger.

Volkswagen past op deze dag ook zeker in het rijtje en dat is niet omdat zij op dit moment een kat in het nauw zijn vanwege dieselgate. Evenzo is ook de weinig florissante Fox niet de reden om prominent in deze opsomming te komen. De Duitsers leveren namelijk twee dieren aan de top 10 van best verkochte auto’s ooit. Oké, de Rabbit is misschien wat flauw, maar toch is de Golf in Amerika meermaals zo genoemd. De Beetle / Kever is natuurlijk bekender en is vermoedelijk een van de weinige auto’s die ook qua vorm enigszins aansluit op zijn naamgever.

Een persoonlijke favoriet van ondergetekende mag niet ontbreken, te weten het Britse Jaguar. Zeker de klassieke katten zijn om verliefd op te worden. Waar de fraaie sculptuur van het prachtige roofdier voorop de motorkap verdwenen is, zien we bij de huidige modellen nog steeds een mooie uitvoering op de achterklep. Omdat we wel van een beetje strijd houden: wie denk jij dat er wint, de Jaguar of de Cayman? (hier het antwoord)

Ook de spin is geen onbekende in autoland; meerdere merken hebben Spiders in hun gamma. Eerlijk is eerlijk, deze naam heeft helemaal niks uit te staan met de achtpotige, maar ze moeten natuurlijk wel in dit lijstje aangezien het nóóit suffe auto’s zijn. De meesten associëren het natuurlijk met Alfa Romeo, maar ons konden de McLaren 650S, Audi R8 en Porsche Boxster RS60 ook zeker bekoren.

Missen we nog wat? Ongetwijfeld. We kunnen het eigenlijk niet maken om de Fiat Panda niet te noemen. En dan hebben we ook nog de logo-dieren. We denken aan de schorpioenen van Abarth, de leeuwen van Peugeot, de rammen van Dodge of het kleine vosje van Secma. U ziet het: inspiratie genoeg in de dierenwereld. We zien er alweer naar uit om een nieuw diertje wat extra aandacht te geven. We zaten te denken aan een leuke Dodge Charger Hellcat of een Lamborghini Huracán. Daarvoor hoeft het bij ons geen eens dierendag te zijn.

  • Volkswagen Fox 1.4 Trendline

  • Ferrari 550 Maranello

  • Dodge Nitro 4.0 V6 4x4 R/T

  • Porsche Cayman 2.7

  • Porsche Boxster RS60 Spyder

  • Alfa Romeo Spider 3.2 JTS V6 Q4 Exclusive

  • Abarth 500 1.4 16v T-Jet

  • Volkswagen New Beetle RSi 3.2 V6 4Motion

  • Mitsubishi Colt 1.3 Cleartec Intro Edition

  • Jaguar E-Type Coupé 4.2 2+2 Series II

  • Jaguar XK140 3.4 SE OTS

  • Ford Mustang Boss 302

  • Audi R8 Spyder 5.2 FSI quattro